Grote borsten, meer melk?

Grote borsten meer melk sdminor81, Flickr.com

Vaak wordt gedacht dat grote borsten praktisch zijn bij het geven van borstvoeding, omdat ze meer melk zouden bevatten. Dat zou ook verklaren waarom vrouwen met kleinere borsten over het algemeen wat vaker borstvoeding moeten geven dan vrouwen met grotere borsten. Maar wat is hier nu echt van waar?

Melkproductie

Als de borsten zich vullen met melk, worden ze strakker en voller. Als de borsten behoorlijk strak staan, dan krijgen de melkklieren een signaal dat ze moeten stoppen met het produceren van melk. Vrouwen met kleineren borsten zullen dit signaal sneller krijgen dan vrouwen met grotere borsten, simpelweg omdat grotere borsten een grotere hoeveelheid melk kunnen opslaan, voordat ze strak komen te staan.

Leger is sneller vullen

Hoeveel melk gemaakt wordt is echter niet afhankelijk van het formaat van de borsten, maar van de stimulatie van de borst tijdens het geven van borstvoeding. Borstvoeding geven werkt als een borstpomp, maar dan nog effectiever. Des te leger de borsten raken, des te sneller ze vervolgens weer gevuld worden. Het is dus de kunst om zo lang mogelijk te voeden. Dan is er immers altijd voldoende melk voor je baby op voorraad.

Groeispurt

Voldoende melk in je borsten hebben is vooral belangrijk als je baby een groeispurt doormaakt. Als er dan niet voldoende borstvoeding kan worden gegeven, reageert de baby daar erg prikkelbaar op. Probeer daarom zo vaak mogelijk voeding te geven. Zo wordt het eenvoudiger om je melkvoorziening op te bouwen en hoef je niet bang te zijn dat je er problemen mee krijgt. Wil de baby niet vaak genoeg aan de borst? Dan kun je overwegen om te kolven, om de borsten op die manier toch in conditie te houden.