Borstvoedingstips voor vrouwen met grote borsten

Borstvoeding geven is altijd even wennen; het is nieuw en het is soms even puzzelen om een goede houding te vinden, die zowel voor jou als voor de baby uit te houden is. Voor vrouwen met grote borsten kan dat nog meer een uitdaging zijn.

Begin met een goede voedingsbh

Wie grotere borsten heeft en borstvoeding wil geven, kan niet zonder een goede voedingsbh. Deze bh moet de juiste maat hebben, voldoende steun bieden en in staat zijn om de groeiende (voor het voeden) en krimpende (na het voeden) borst op te vangen. Let echt op stevigheid; grotere borsten hebben meer steun nodig. Als je nog niet precies weet welke maat je moet hebben, kies dan een tot twee cupmaten groter dan je hebt voor je borstvoeding gaat geven. Kies ook voor een extender aan de achterkant, waarmee je de omtrek eventueel nog wat groter kunt maken.

Experimenteer

Wees niet bang om wat verschillende posities uit te proberen. De wieghouding is de meest bekende houding, maar veel vrouwen met grotere borsten geven de voorkeur aan de zogenaamde 'football-houding', waarbij het kind vastgeklemd wordt onder de arm. Door onder de baby verschillende kussens te leggen, zorg je ervoor dat je niet te veel hoeft te bukken. Dat voorkomt rugklachten.

Leg voorzichtig aan

Ook het aanleggen vraagt om wat extra aandacht. Zorg ervoor dat de baby een groot deel van het donkere gebied rond de tepel beetpakt. Dat is de enige manier om voldoende melk binnen te krijgen. Let er ook op dat de baby zijn of haar mondje wijd open heeft als je aanlegt. Je kunt tijdens het geven van borstvoeding eventueel je borsten wat masseren. Dat zorgt ervoor dat de melk goed opgenomen kan worden en er geen klontjes in je borsten verschijnen.